Politieke flanken krijgen onevenredig veel media-aandacht

None

Er is rumoer ontstaan omdat het NOS-Journaal opende met maar liefst 6 minuten over de start van campagne van Wilders waar slechts 150 PVV-aanhangers aanwezig waren. Volgens de Volkskrant waren er meer journalisten en politieagenten dan kiezers. De NOS sprak van een ‘enorme mensenmassa’, maar heeft inmiddels haar excuses aangeboden.

Keuzes die journalisten en redacteuren maken over wat ‘nieuws’ is hebben grote politieke gevolgen. Terecht wees de Volkskrant dan ook op een demonstratie waar meer dan zesduizend mensen protesteerden tegen bezuinigingen op de zorg, waar politieke leiders van SP, GroenLinks en PvdA spraken. Die demonstratie kreeg slechts anderhalve minuut zendtijd op de NOS.

1. FIGUREN Flanken 1.png

De Volkskrant noemde de overtrokken aandacht voor Wilders een kwalijke zaak, maar deze redactie heeft boter op haar hoofd, want ook de schrijvende pers besteedt onevenredig veel aandacht aan Wilders en de meer extreme partijen in het Nederlandse politieke landschap, zo laat onderzoek van  MediaPolitiek.nl zien. Vooral Wilders en Klaver krijgen veel aandacht ten opzichte van de huidige zetelaantal in de Tweede Kamer. Ook Krol en Kuzu krijgen relatief meer aandacht dan verwacht mag worden op basis van de zetels. De linkse en Christelijke partijen zijn de slachtoffers van de dominante media-logica. Vooral PvdA-aanvoerder Asscher, SP-leider Roemer en CDA-voorman Buma zijn sterk ondervertegenwoordigd in de schrijvende pers en bungelen onderaan in relatieve aandacht.

Media-logica is onlogisch

Is dan de media-logica dat journalisten de peilingen volgen? Dat blijkt ook niet het geval. Als we de media-aandacht voor lijsttrekkers relateren aan de zetels in de peilingen (waarvoor we de Peilingwijzer van Prof. Louwerse gebruiken), dan zien we eveneens enorme uitschieters naar boven en naar beneden. Rutte, Wilders en Asscher krijgen onevenredig veel aandacht in vergelijking met het zetelaantal in de peilingen.

1. FIGUREN Flanken 2.png

Ook politici als Roos (VNL), Kuzu (DENK) en Monasch (NW) krijgen relatief veel aandacht ten opzichte van de zetels in de peilingen, terwijl vooral Buma, Klaver en Krol relatief weinig in het nieuws zijn als je dat vergelijkt met hun score in de peilingen. De media-logica is onlogisch: noch de huidige verhoudingen in de Tweede Kamer, noch de peilingen lijken leidend voor de journalistieke keuzes bij nieuwsselectie.

Als we kijken welke lijstrekkers domineren in de geschreven pers – dus naar absolute aantallen en zonder te wegen naar zetels of peilingen - dan zien we dat vooral Wilders en Rutte het nieuws domineren. Hierbij keek MediaPolitiek.nl naar aandacht voor lijsttrekkers in zowel de landelijke en regionale dagbladen en de online nieuws-sites. Rutte en Wilders zijn ruim tweemaal zo vaak in het nieuws als Asscher, terwijl Pechtold en Klaver op nog grotere afstand volgen.

1. FIGUREN Flanken 3.png

 

Icon Download toelichting & achtergrond (482,4 KB)

Recent

    TV kijkers misten Wilders, Klaver kreeg bijval van social media gebruikers

    De zichtbaarheid van politieke partijen en hun lijsttrekkers is van groot belang voor de uiteindelijke uitslag bij de verkiezingen. Zichtbaarheid alleen is echter niet genoeg, zo heeft de PvdA pijnlijk ondervonden bij de laatste verkiezingen. Zij waren veelvuldig in beeld, maar leden een dramitisch verlies. De manier waarop een partij en haar leider opvalt is van groot belang. Zo had de afwezigheid van Wilders op televisie een negatief effect op zijn waardering en kon Klaver profiteren van de waardering die hij kreeg op social media.

    Dit blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit. Kiezers is hierbij steeds gevraagd of een ...

    Onze partners